Er zijn 2 routes in IJsland die veel worden afgelegd door toeristen. De meeste mensen rijden in 7 dagen tijd van Reykjavik naar Höfn en weer terug. Je legt dan ongeveer de helft af van de Ringweg nr. 1. Dit is de enige snelweg op het eiland en loopt in een grote cirkel langs de meeste highlights. Toeristen die de volledige Ringweg afleggen, rijden de cirkel rond en doen daar meestal 14 dagen over.
Aangezien IJsland een duur vakantieland is en ik het te veel geld vond om 14 dagen te gaan maar wél de volledige Ringweg wilde afleggen, heb ik ‘m in 10 dagen afgelegd. Als je van een pittig reistempo houdt, is dit de ultieme roadtrip door IJsland voor jou!
Dag 1: vlucht naar Reykjavik, huurauto ophalen en naar supermarkt
(ongeveer 1 uur rijden)
Vanaf Schiphol is het 3 uur vliegen naar Reykjavik. Op de heenweg win je tijd doordat het in IJsland 2 uur vroeger is. Probeer zo vroeg mogelijk een vlucht te pakken vanuit Nederland, zodat je aankomstdag relaxed is en je op tijd bent voordat de supermarkten (+/- 19:00 uur) dicht gaan. Na aankomst op het vliegveld, pik je daar gelijk je huurauto op. Ik huur altijd een auto bij SunnyCars, omdat de auto niet duur en standaard volledig verzekerd is.
Ik overnachtte samen met 3 anderen in deze Airbnb aan de rand van Reykjavik. Ik raad aan om je hele vakantie te verblijven in Airbnb’s, want hotels zijn vaak duurder en hebben geen kookmogelijkheid. Uiteten gaan in IJsland is extreem duur. Je bent al gauw € 100,- per persoon kwijt voor een normale maaltijd. Zelf koken is een stuk voordeliger, al betaal je voor een courgette in de supermarkt ook rustig € 7,-. Eten is duur, omdat er weinig in het land zelf wordt verbouwd (vanwege de kou) en vrijwel alles geïmporteerd moet worden. Om de kosten te drukken, nam ik vanuit Nederland houdbaar voedsel mee zoals rijst, pasta en noodles. De rest kocht ik ter plekke. Doe de eerste dag direct veel boodschappen, zodat je een paar dagen vooruit kan. Anders dan in Nederland zit er niet op elke hoek een supermarkt in IJsland.
Dag 2: geisers, hot springs, tektonische platen en watervallen
(ongeveer 4 uur rijden en 4 uur wandelen)
Na een rustige aankomstdag, staat er op dag 2 een vol dagprogramma op de planning. Daarom is het slim om je wekker om 07:00 uur te zetten en te beginnen met een stevig ontbijt. Download ondertussen offline kaarten via maps.me of gebruik Google Maps online. Gelukkig gaat internetten, bellen en sms’en in IJsland vanuit je Nederlandse bundel.
Eerste stop: Thingvellir
In 45 minuten rij je van Reykjavik naar Thingvellir. Dit gebied is de scheidingslijn tussen het Noord-Amerikaanse en het Europese continent. De tektonische platen van de continenten schuiven 2 centimeter per jaar uit elkaar. Tijdens je bezoek loop je tussen de tektonische platen door.
Tweede stop: Bruarfoss
In 1 uur rij je van Thingvellir naar Bruarfoss. Deze waterval is vrij onbekend en nadat je de auto hebt geparkeerd, moet je nog zeker 30 minuten lopen om te waterval te zien. Maar het is het absoluut waard. Ik vond dit een van de mooiste watervallen die ik in IJsland heb gezien. Het felblauwe water klettert met een rotgang naar beneden, waardoor het veel lawaai én indruk maakt.
Derde stop: Geysir
In 15 minuten rij je van Bruarfoss naar Geysir. Dit is een van de bekendste highlights van IJsland en behoort tot de golden circle (samen met Thingvellir en Gullfoss). Geysir is een geiser en ligt in een actief geothermisch gebied. Elke 5 minuten spuit ‘ie 15 meter de lucht in. Het is leuk om eens in je leven een geiser te zien, maar de hoeveelheid toeristen maakt het helaas minder idyllisch.
Vierde stop: Gullfoss
In 10 minuten rij je van Geysir naar Gullfoss. Dit is een enorme waterval waar je echt je ogen uitkijkt. Neem wel een regenjas of poncho mee, want de wind blaast de druppels van de waterval als een douche over je heen.
Vijfde stop: Reykjadalur
In ruim 1 uur rij je van Gullfoss naar Reykjadalur. Bij aankomst onderaan de vallei staat je een flinke klim naar de hot spring rivier te wachten. De wandelroute door te bergen is steil en zorgt voor trillende kuiten, maar de uitzichten in dit geothermische gebied zijn prachtig. Onderweg kom je langs schapen, riviertjes en gaten waar 100 ℃ stoom uit komt. Eenmaal aangekomen bij de hot spring rivier, kan je je zwemkleding aantrekken en heerlijk ontspannen in 40 ℃ water voordat je weer een uur afdaalt.
Zesde stop: Selfoss
Na een indrukwekkende maar vermoeiende dag van 10 uur lang, reden we in 20 minuten van Reykjadalur naar Selfoss om daar te slapen in deze Airbnb. Mocht je deze dag te vol vinden, dan adviseer ik om Thingvellir te skippen. Ik vond dit het minst indrukwekkend.
Dag 3: watervallen in alle soorten en maten
(ongeveer 2 uur rijden en 1 uur wandelen)
De derde dag staat in het teken van watervallen en is een stuk minder intensief dan de tweede reisdag. Je bent minder lang onderweg en je gaat veel minder lopen.
Eerste stop: Seljalandsfoss + Gljúfrabúi
Vanuit je Selfoss rij je in 1 uur naar Seljalandsfoss. Dit is een druk bezochte waterval in IJsland en is 65 meter hoog. Het mooie van deze waterval is dat je er achterlangs langs kan lopen. 5 minuten lopen van Seljalandsfoss is de Gljúfrabúi. Deze waterval zit verstopt in een kloof en is alleen zichtbaar als je de kloof in loopt. Een mooi tafereel!
Tweede stop: Skógafoss
In 20 minuten rij je van Gljúfrabúi naar Skógafoss. Dankzij de aangelegde trap, kan je zowel onderaan als bovenaan bij de waterval kijken. Met een beetje mazzel schijnt net als bij mij ook de zon en ontstaat er een prachtige regenboog in de druppels van de waterval.
Derde stop: Kvernufoss
In 10 minuten rij je van Skógafoss naar Kvernufoss. Deze vrij onontdekte waterval vond ik de mooiste van de hele vakantie. Dit pareltje ligt verscholen in een groene kloof en is vrij van hordes toeristen. Net als bij de Seljalandsfoss waterval kan je erachter lopen. Om bij de waterval te komen, moet je navigeren naar het Skogar museum. Parkeer daar de auto en loop vervolgens met Google Maps (zoek op coördinaten: 63.528418 – 19.480727) naar de verstopte waterval.
Vierde stop: Vík
Rij in 30 minuten van Kvernufoss naar je overnachtingsplaats Vík. Maak een ommetje via Dyrhólaey als je de klif en het zwarte strand van het zuidelijkste puntje van IJsland wil zien. Er zitten weinig accommodaties in (de buurt van) Vík en helaas waren wij – ondanks 6 maanden van tevoren boeken – te laat. Daarom sliepen we op 1,5 uur rijden van Kvernufoss in deze fantastische Airbnb in Kirkjubæjarklaustur. Je zit hier echt in de middle of nowhere in een huisje, dus zorg ervoor dat je in Vík tankt en boodschappen doet voor de komende 3 dagen.
Dag 4: vliegtuigwrak en chillen
(ongeveer 1 uur rijden en 2 uur lopen)
Stap om 08:00 uur de auto in naar Solheimasandur. Als je in Vík hebt overnacht is het 20 minuten rijden. Als je net als ik hebt overnacht in Kirkjubæjarklaustur, dan is het 1,5 uur rijden. Dat zorgt ervoor dat je om 07:00 uur moet vertrekken en ook een flink stuk terug moet rijden op de Ringweg nr. 1. Boek dus een accommodatie zo dicht mogelijk bij Vík.
Op het strand van Solheimasandur liggen de overblijfselen van het vliegtuig dat in 1973 is neergestort. Er doen zich verschillende verhalen de ronde over de oorzaak van de crash. Het meest aannemelijke verhaal is dat de piloot switchte naar de verkeerde brandstoftank. Wonder boven wonder overleefden alle inzittenden de crash. Het wrak is blijven liggen als een soort openluchtmuseum. Navigeer naar Solheimasandur en parkeer de auto. Loop vervolgens 1 uur heen en 1 uur terug over het zwarte strand naar het wrak. Er waait een ijzige wind over de open vlakte en het is vroeg, dus kleed je warm aan.
De rest van de dag kan je terugrijden naar je accommodatie, boodschappen doen en ontspannen. Morgen wordt een pittige dag!
Dag 5: groene kloof en gletsjerhike
(ongeveer 4 uur rijden en 4 uur lopen)
Ga uiterlijk om 09:00 uur de deur uit, want er moeten flinke stukken gereden worden. Gelukkig voelt het niet zo, omdat je 2 tussenstops maakt en goed de benen strekt tijdens een gletsjer hike.
Eerste stop: Fjaðrárgljúfur
Rij in 1 uur van Vík naar Fjaðrárgljúfur (of in 20 minuten vanaf Kirkjubæjarklaustur). Deze 2 miljoen jaar oude, kloof is prachtig om te zien. Absoluut geen straf om mee wakker te worden! Blijf maximaal 1 uur genieten, fotograferen en filmen, want daarna wordt het tijd om naar de Skaftafell gletsjer te rijden.
Tweede stop: Skaftafell
Hè, hè. Eindelijk een bestemming die enigszins normaal uit te spreken is: Skaftafell. Je bent in 1 uur rijden vanaf de kloof Fjaðrárgljúfur bij deze gletsjer. Je kan hier 3 keer per dag een gletsjerhike maken via Troll Expeditions. Wij startten om 13:00 uur, zodat we in de ochtend nog naar de kloof konden en niet in het donker thuiskwamen.
De groepstour duurt in totaal 3,5 uur en is onder begeleiding van een Engelstalige gids. Je krijgt een helm op, ijsbijl in je handen en wordt gehesen in een harnas van touwen. De ijzeren spikes onder je wandelschoenen zorgen ervoor dat je niet uitglijdt op het ijs. Om te voorkomen dat je je enkels verzwikt, moet je hoge wandelschoenen aan. Die kan je ter plekke huren als je ze niet bij je hebt.
In een kwartier loop je over land naar de voet van de gletsjer. Daar krijg je uitleg over hoe je moet lopen op een gletsjer. Vervolgens loop je 1,5 uur over het ijs en kom je langs ijstunnels die ontstaan door smeltend water dat zijn weg vindt in spleten en scheuren. Onderweg vertelt de gids alles over de werking van gletsjers en les je de dorst met gletsjerwater.
Persoonlijk viel de tour voor mij een beetje tegen, maar dat komt omdat ik al naar de indrukwekkende Perito Moreno gletsjer in Argentinië was geweest. Die tour was een stuk spectaculairder, maar ook heel zwaar. Dat is wel het voordeel van deze gletsjertour in IJsland: de moeilijkheidsgraad ligt laag. Het is niet eng of zwaar. Iedereen kan de tour doen, ongeacht wat je conditieniveau is. En als je nog nooit eerder op een gletsjer bent geweest, is het zeker een aanrader.
Derde stop: Höfn
Na de tour rij je in 2 uur van de gletsjer naar Höfn waar je overnacht. Maak onderweg een pitstop bij geltsjermeer Jökulsárlón en geniet van de drijvende ijsblokken en zwemmende zeehonden.
Dag 6: bergpieken en roadtrip
(ongeveer 6 uur rijden en 20 minuten lopen)
Tijdens deze reis leg je een route af in 10 dagen waar de meeste mensen 14 dagen over doen. Dat is mogelijk, doordat je op deze zesde dag een groot deel van de ringweg aflegt zonder stops te maken. De enige highlight die je op deze dag meepakt is Stokksnes.
Eerste stop: Stokksnes
Rij in 20 minuten van Höfn naar Stokksnes. Dit is een schiereiland met zwart strand waar het prachtige Vestrahorn gebergte 450 meter hoog letterlijk de lucht in piekt. Het strand van Stokksnes is privéterrein en daarom moet je daar als een van de weinige plekken in IJsland entreegeld betalen (ongeveer € 7,-). Van Vestrahorn kan je prachtige foto’s maken, zeker als je tijdens vloed de weerspiegeling van het gebergte in het water op de grond ook vastlegt.
Tweede stop: Reykjahlíð
De rest van de dag rij je in ongeveer 5,5 uur (met tussenstops om de benen te strekken) naar je overnachtingsplaats Reykjahlíð. Onderweg kom je langs steile bergweggetjes, blauwe meren, schapen, paarden en maanlandschappen van zwart vulkanisch zand. Zeker geen verloren vakantiedag, dus!
Dag 7: kratermeer, stomend zwavel en thermaal bad
(ongeveer 40 minuten rijden en 30 minuten lopen)
De meeste mensen die IJsland bezoeken, slaan het noorden over. Laat dat nou juist het deel zijn wat ik het meest interessant vond van tevoren. Ook achteraf was ik blij dat ik het hele rondje over de ringweg heb gemaakt.
Eerste stop: Víti (Lake Myvatn)
Vandaag hoef je weinig te rijden, want alle highlights liggen om de hoek. In een kwartiertje rij je naar Krafla Caldera. Dit is een vulkanisch gebied met als trekpleister het Víti kratermeer, ook wel Lake Myvatn genoemd. Het water in de krater is felblauw, alsof de paint bucket tool van Photoshop ‘m heeft ingekleurd. Loop over de kraterrand voor een prachtig uitzicht.
Tweede stop: Hverarond
Binnen 5 minuten rijden van Víti bereik je Hverarönd. Dit is is een geothermisch gebied vol bubbelende moddergaten en zwaveldampen. Hou je neus dicht, want het zwavel stinkt naar rottere eieren. Maar hou je ogen zéker open, want het landschap is heel bijzonder. Soms heb je het gevoel op de maan te staan. En dat op 3 uur vliegen van Nederland.
Derde stop: Myvatn Nature Baths
De Blue Lagoon in IJsland is een wereldberoemd thermaal bad. Menig influencer heeft daar kiekjes gemaakt. Eerlijk is eerlijk: het is heerlijk om rond te dobberen in een natuurlijke warmwaterbron, maar dat kan op een goedkopere en rustigere plek dan de Blue Lagoon. En wel bij Myvatn Nature Baths. Koop van tevoren online je kaartje en sluit de dag ontspannen af in 40 ℃ natuurlijk bronwater. Je overnacht weer in Reykjahlíð.
Dag 8: walvissen spotten en naar de laatste waterval
(ongeveer 4,5 uur rijden en 20 minuten lopen)
Op deze achtste dag ga je mee op walvistour en bezoek je de laatste waterval van deze vakantie.
Eerste stop: Goðafoss
In 40 minuten rij je van Reykjahlíð naar Goðafoss. Het water van de rivier de Skjálfandafljót valt over een breedte van 30 meter naar beneden en vormt de waterval. Zeker een ommetje waard!
Tweede stop: Húsavik
Stap weer in de auto en rij in 40 minuten van Goðafoss naar Húsavik. Vanaf hier gaat de boot van voor 3 uur het water op. Koop van tevoren online je kaartje bij Gentle Giants Whale Watching. Trek de warmste kleren aan die je mee hebt, want de harde wind en lagere temperatuur maken het ijskoud. Zelfs met de isolerende pakken die je aan krijgt. Helaas hebben wij geen walvissen gezien en werd ik behoorlijk zeeziek van de hoge golfen. Het bewijst maar weer dat de natuur altijd de broek aan heeft en ergens past dat ook wel heel goed bij een land waar je voor de natuur heengaat.
Derde stop: Lækjamót
Ontdooi in de auto en rij in ruim 2,5 uur naar je overnachtingsplaats ergens in de buurt van Lækjamót. Er is weinig aanbod qua accommodaties in deze omgeving, maar wij sliepen in dit moderne huisje. Een aanrader.
Dag 9: Reykjavik
(ongeveer 2,5 uur rijden en 1 uur lopen)
Vandaag rij je in 2,5 uur van Lækjamót naar Reykjavik. Hoewel het de hoofdstad is, blijft het zo klein als een Nederlands dorp. In 2 uurtjes ben je er wel doorheen. Snuffel in de boetiekjes,
jaargetijden (begaanbaarheid wegen, 4wheel drive auto)
eten – paklijst eten
drone
Niet commercieel – amper entrees en commercie (geen maccie)
Kostenoverzicht – entrees
rijden (type auto, navigeren, seizoen)
vooruitboeken